Η ομάδα ATAP της Google έχει βάλει στόχο να καταργήσει τα passwords

MTMwNTI1Mjg5NTg2NDExNTMw

Είναι ένας στόχος που έχουμε ακούσει από πολλούς στο παρελθόν αλλά η προσπάθεια της Google φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Το εγχείρημα της Google το οποίο ονομάζεται Project Abacus, είναι ένα αναλυτικό σύστημα που βασίζεται στην μηχανική μάθηση και είναι αποτέλεσμα μιας μαζικής συνεργασίας 33 πανεπιστημίων. Όλοι μαζί κατάφεραν να δημιουργήσουν μία νέα μέθοδο πιστοποίησης η οποία είναι 10 φορές πιο αξιόπιστη από τον καλύτερο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Πώς λειτουργεί; Kατα μία έννοια, λειτουργεί παρατηρώντας συνεχώς ποιος είσαι και πώς συμπεριφέρεσαι.
Η κεντρική ιδέα είναι η κατανόηση και η ανάλυση του τρόπου χρήσης μιας συσκευής από έναν χρήστη (τρόπος γραφής, κίνησης, ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί καθημερινά) σε συνδυασμό με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά (φωνή, πρόσωπο, δακτυλικά αποτυπώματα κλπ)

Υπόσχεται να είναι πιο χρήσιμο από ένα δακτυλικό αποτύπωμα και όλους τους τρόπους κλειδώματος που έχουμε δει μέχρι τώρα οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν στα περισσότερα smartphones. Δεν γνωρίζουμε πότε θα δούμε μια έκδοση του project Acabus να κυκλοφορεί και να δοκιμάζεται εκτός της Google, αλλά είναι μακράν ένα πολλά υποσχόμενo εγχείρημα.

Η Google έχει ήδη παρουσιάσει στην σκηνή του Google I/0 2015 ένα demo του project Αbacus με δύο ερευνητές οι οποίοι έδιναν ο ένας στον άλλον ένα κινητό τηλέφωνο που έτρεχε το project Abacus. Η εμπρόσθια κάμερα είχε αναλάβει τον ρόλο περισυλλογής δεδομένων από τα πρόσωπα των χρηστών και διάφοροι αλγόριθμοι υπολόγιζαν την “εμπιστευτικότητα” σε πραγματικό χρόνο, το σύστημα ήταν σε θέση να πει με σαφήνεια τη διαφορά μεταξύ των δύο χρηστών που σημαίνει ότι το μέτρο ασφαλείας θα μπορούσε τελικά να κάνει πράγματα όπως για παράδειγμα να κλειδώσει όλες τις εφαρμογές όταν κάποιος άλλος επιχειρήσει να σηκώσει το τηλέφωνο σας.

Leave a Reply