Οδηγός επιβίωσης για το Adwords: Tips και Ορολογίες.

Το Google Ads είναι οι διαφημίσεις της Google. Αποτελεί ένα έξυπνο «εργαλείο» για να προσεγγίσετε νέους πελάτες και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας. Η μεγαλύτερη διαφορά, συγκριτικά με τις παραδοσιακές διαφημίσεις (τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά) είναι πως οι καμπάνιες της Google Ads είναι στοχευμένες.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο στοχευμένη; Στοχευμένη σημαίνει πως η εκάστοτε διαφήμιση εμφανίζεται μόνο όταν κάποιος χρήστης ψάχνει με λέξεις-κλειδιά που εσείς,απο πριν, έχετε δηλώσει πως θέλετε να διαφημίζεστε. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως  χρεώνεστε μόνο όταν κάποιος κάνει κλικ στην διαφήμισή σας, και όχι όταν  ο χρήστης βλέπει τη διαφήμιση στο google.gr.

Παρακάτω σας αναλύουμε τα βασικά βήματα για μια επιτυχημένη καμπάνια στο Adwords, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και επιμονή. Δωστε λοιπόν προσοχή!

#1: Αναφέρετε με λίγα λόγια την αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας

Μια καλή διαφήμιση και κατ’ επέκταση μια καλή ιστοσελίδα της επιχείρησή σας, στην οποία θα οδηγεί η πρώτη, είναι σημαντικό να δίνουν την κατάλληλη πληροφορία, ώστε να απαντούν στις ερωτήσεις, τις ανάγκες και τα κριτήρια που θέτει ο επισκέπτης του ιστοτόπου σας.

Ένα παράδειγμα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την αξία μιας καλής διαφήμισης είναι το ακόλουθο. Έστω ένα eshop μιας εταιρείας με είδη ρουχισμού. Η διαφήμιση πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά (λόγω του περιορισμού στους χαρακτήρες) τα βασικά χαρακτηριστικά του eshop που θα αποτελέσουν τους λόγους για να σας επιλέξει κάποιος έναντι του ανταγωνισμού (π.χ “εκπτώσεις”, “μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια”, “δωρεάν μεταφορικά” κτλ.). Αντίστοιχα, αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προβάλλονται κατάλληλα στις σελίδες (landing pages) όπου στέλνουμε το κοινό μέσω των διαφημίσεών μας.

Επίσης, όταν κάποιος αναζητάει υπηρεσίες ή προιόντα, θα πρέπει να τον καθοδηγείτε με τον σωστό τρόπο, ώστε να κατανοήσει πώς μπορεί η εταιρεία σας να τον βοηθήσει να βρει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πολύ χρήσιμη σε αυτό είναι η χρήση calls-to-action (CTAs), που κατευθύνουν τον επισκέπτη προς την εκτέλεση των online ενεργειών που επιθυμούμε (π.χ. συμπλήρωση φόρμας με τα στοιχεία του κτλ.).

#2 Δημιουργήστε στοχευμένες διαφημίσεις

Η στοχευμένη διαφήμιση στο AdWords είναι κάτι παραπάνω από ένα στοχευμένο  κείμενο διαφήμισης. Στο εργαλείο αυτό, μπορείτε να στοχεύσετε τους χρήστες σας με ποικίλους  τρόπους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τους ακόλουθους:

  • Στόχευση με λέξεις & φράσεις κλειδιά: Υψηλής σχετικότητας λέξεις κλειδιά αυξάνουν σοβαρά τις πιθανότητες εμφάνισης των διαφημίσεων.
  • Στόχευση με τοποθεσία & γλώσσα: Επιλέξτε μόνο περιοχές που μπορείτε να εξυπηρετήσετε γρήγορα, άμεσα και οικονομικά. Επιλέξτε μόνο χρήστες που μιλούν τη γλώσσα που εξυπηρετείτε.
  • Στόχευση σε ηλεκτρονικές “συσκευές”: Προβάλετε τις διαφημίσεις σας στις κατάλληλες συσκευές desktop, tablet ή mobile.
  • Remarketing: Προβάλετε τις διαφημίσεις σας σε επισκέπτες που έχουν επισκεφθεί ξανά το site σας με μία καμπάνια Remarketing.
#3 Βρείτε τις σωστές λέξεις κλειδιά

Ίσως το πιο σημαντικό στάδιο στην όλη διαδικασία δημιουργίας της καμπάνιας σας, είναι η επιλογή των κατάλληλων λέξεων κλειδιών. Οι λέξεις κλειδιά, είναι τόσο απαραίτητες στην καμπάνια σου, διότι καθορίζουν το πότε θα εμφανιστεί η διαφήμισή σου στα πληρωμένα αποτελέσματα της Google. Οι λέξεις κλειδιά όπως «τα καλύτερα ρούχα» ή «τα φθηνότερα υλικά» δεν είναι αποτελεσματικά για να φέρουν πωλήσεις. Γενικότερα, οι όροι που χρησιμοποιoύνται δεν είναι προϊόν φαντασίας! Υπάρχουν εργαλεία, τα οποία θα σε βοηθήσουν να βρεις τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά βάσει των μηνιαίων αναζητήσεων που χρησιμοποιούν οι χρήστες στην Google. Βρίσκοντας τις σωστές λέξεις κλειδιά, οι διαφημίσεις σου θα εμφανίζονται περισσότερο και στο σωστό target group.

#4 Εντοπίστε και διαγράψτε τις αρνητικές λέξεις

Μόλις ολοκληρώσετε την καταγραφή όλων των λέξεων κλειδιών, που περιγράφουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα  σου, ξεκίνα την έρευνά σου για τις αρνητικές λέξεις. Δηλαδή τις λέξεις κλειδιά που δεν θέλεις να ενεργοποιούν τις διαφημίσεις σου. Με τον τρόπο αυτόν θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα από τα clicks που δεν θα σου φέρουν πωλήσεις.

#5 Προσοχή στο Pay-Per-Click

Συνήθως, θα χρειαστεί 6-12 μήνες για να ξεκινήσετε και να δείτε κάποια αποτελέσματα σε μια καμπάνια SEO.  Αντίθετα μια καμπάνια του AdWords θα τεθεί σε ισχύ και θα παράγει αποτελέσματα σχεδόν αμέσως εάν ρυθμιστεί σωστά. Με μια καμπάνια του AdWords έχετε μεγαλύτερο έλεγχο των διαφημίσεών σας. Ωστόσο, ένας συνδυασμός SEO (Search Engine Optimization) και PPC (pay per click) συνιστάται για να αποκτήσετε ευρεία παρουσία στο διαδίκτυο.

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ADWORDS

Τι σημαίνει CPC;

CPC ή κόστος ανά κλικ, είναι το ποσό που χρεώνεστε κάθε φορά που κάποιος χρήστης κάνει κλικ στην διαφήμισή σας. Δεν έχετε λόγο να φοβάστε μήπως χρεωθείτε πολύ γιατί CPC το ορίζετε εσείς! Επίσης, μέγιστο CPC είναι το υψηλότερο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για κάθε κλικ στην διαφήμισή σας.

Τι σημαίνει CPM;

CPM, cost per 1000 impressions, είναι το κόστος που έχει ο διαφημιζόμενος ανά χίλιες εμφανίσεις της διαφήμισής του. Επίσης, μέγιστο CPM είναι το υψηλότερο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για κάθε σύνολο 1000 εμφανίσεων της διαφήμισή σας.

Τι σημαίνει CTR;

CTR, click through rate, είναι τα clicks / ο αριθμός των εμφανίσεων της διαφήμισής σας.

Προσοχή! Αν κάποιος θελήσει να σας εντυπωσιάσει θα σας αναφέρει ότι ο αριθμός των εμφανίσεων της διαφήμισής σας είναι μεγάλος. Μην βιαστείτε όμως να ενθουσιαστείτε. Ρωτήστε τον πρώτα για τον αριθμό των clicks που είχε η διαφήμισή σας και το CTR. Πρέπει να αναρωτηθείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς; Να εμφανίζεται η διαφήμισή σας και να μην κάνει click κανείς ή να εμφανίζεται η διαφήμισή σας, να κλικάρει και να έχετε επισκεψιμότητα στο site σας;

Τι σημαίνει Conversion;

Conversion, ή αλλιώς μετατροπή, είναι η ενέργεια που εκτελεί ένας χρήστης στην ιστοσελίδα σας. Η ενέργεια αυτή δεν είναι ίδια για όλους. Σε ένα eshop μπορεί να είναι η ολοκλήρωση της αγοράς ενός προϊόντος. Σε κάποιο άλλο site μπορεί να είναι η εγγραφή στο newsletter. Επομένως το ποια ενέργεια θα μετρήσουμε σαν conversion το ορίζουμε εμείς!

Τι σημαίνει Conversion Rate;

Conversion Rate(ποσοστό μετατροπής) είναι το ποσοστό των επισκεπτών που ολοκληρώνουν την επιθυμητή ενέργεια. Αν για παράδειγμα, σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με 2000 επισκέπτες την ημέρα, αγοράσουν οι 40, τότε το conversion rate είναι 4%.

Τι σημαίνει Quality Score;

Quality Score(δείκτης ποιότητας) είναι το πόσο ποιοτικές είναι οι διαφημίσεις σας συνδυαστικά με τις λέξεις κλειδιά που έχετε χρησιμοποιήσει και την σελίδα προορισμού που στέλνετε στον χρήστη. Σε μια κλίμακα 1-10, όσο μεγαλύτερο είναι το quality score τόσο περισσότερο μπορούμε να κερδίσουμε υψηλότερη θέση για τη διαφήμισή μας αλλά και χαμηλότερο CPC!

 

Leave a Reply