Firefox VS Chrome … ποιο να διαλέξω ?

FirefoxvsChrome

Μία μάχη που διεξάγεται εδώ και χρόνια που ακόμα να δείξει νικητή , είναι αυτή των browsers . Οι δύο μεγάλοι παίκτες, Google Chrome & Mozilla Firefox, απο το 2008 (έτος ίδρυσης Chrome) κονταροχτυπιούνται για την προτίμηση του κοινού. Δεν είναι τυχαίο δε ότι δεν υπάρχει, ακόμα και σήμερα ξεκάθαρονικητής ,αφού διαθέτουν περισσότερα κοινά παρά διαφορές.

Για παράδειγμα , και οι δύο browsers διαθέτουν έξυπνη μπάρα διεύθυνσης ,στην οποία εκτός απο το να βάζεις το URL σου για να μεταβείς σε μια ιστοσελίδα , μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και σαν μπάρα αναζήτησης. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι , τα θέματα καθώς και οι επεκτάσεις που υπάρχουν για να κάνουν καλύτερη την εμπειρία πλοήγησης του χρήστη.

Βέβαια , αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μελετήσουμε τις διαφορές τους. Μπορεί να σκέφτεσαι “Υπάρχει λόγος να σπαταλήσεις χρόνο για να διαλέξεις έναν browser, όταν πάνω κάτω σου προσφέρουν το ίδιο”. Η απάντηση είναι NAI. Καθώς ανάλογα την περίσταση και τις συνθήκες, ο ιδανικός browser αλλάζει.

Ας δούμε λίγο όμως που διαφοροποιούνται.

Ασφάλεια

securityΣίγουρα έχεις ακούσει να λένε ότι ο Firefox είναι ο πιο ασφαλής browser ,  αυτό όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία φήμη ,τουλάχιστον σήμερα. Εάν και οι δύο browsers διαθέτουν κορυφαία επίπεδα ασφάλειας , ο Chrome νικάει τον Firefox στα σημεία, καθώς για κάθε καρτελα που τρέχει , δημιουργεί ανεξάρτητες διαδικασίες καταναλώνοντας όμως έτσι περισσότερη RAM. Απο την άλλη, βέβαια , ο Firefox διαθέτει ένα master password. Τι είναι ο master password? Είναι ένας κωδικός,κλειδί που επιτρέπει την κρυπτογράφηση των κωδικών που είναι αποθηκευμένοι στον browser σου. Τοποθετώντας έτσι ένα ακόμα στρώμα ασφαλείας για την προστασία σου απο κακόβουλα άτομα.

Ιδιωτικότητα

 

privacyΕάν και θα μπορούσα να το συμπεριλάβω στην κατηγορία ασφάλεια , θεωρώ ότι είναι ένα αρκετά λεπτό ζήτημα και πρέπει να του δοθεί η ανάλογη προσοχή. Το Google Chrome , όπως προδίδει και το όνομα του είναι παιδί της Google , ενός κερδοσκοπικού οργανισμού. Είναι αρκετά γνωστό οτι γίνεται συλλογή δεδόμενων για διάφορους λόγους απο την Google. Δεν είναι βέβαια μόνο ο Chrome απο όπου  η Google συλλέγει δεδομένα (e-mail ,search-engine) , με αποτέλεσμα ο όγκος των πληροφοριών να είναι τόσο μεγάλος και  χρήσιμος , που καθιστά δύσκολη την διατήρηση των δεδομένων μας ιδιωτική, ιδιαίτερα κάτω απο την πίεση των αρχών για παράδειγμα. Ο Mozilla , απο την άλλη,  ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός(σ.σ ο κώδικας του Firefox είναι ανοιχτός για όλους ) δεν έχει καμία διάθεση να ανταλλάξει τα δεδομένα των χρηστών άρα δεν τα συλλέγει κιόλας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια οτι δεν μαζεύονται και από τον Firefox πληροφορίες , απλώς η αποστολή τους είναι προορετική από το χρήστη και δεν ειναι πρωσοποποιημένες (σ.σ εάν και μπορεί να περιέχει URL του site ή την IP σου) . Σίγουρα λοιπόν , σε αυτήν την σύγκριση νικητής κρίνεται ο Firefox.

 Απόδοση

performanceΌταν συγκρίνουμε δύο browsers , το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό ειναι “Ποιός είναι πιο γρήγορος?” . Η απάντηση είναι διφορούμενη καθώς ενώ ο Firefox ανοίγει πιο γρήγορα , ο Chrome φορτώνει πιο γρήγορα τις σελίδες. Βέβαια, το τίμημα της ταχύτητας στον Chrome είναι βαρύ στο σύστημα , χρησιμοποιώντας περισσότερη μνήμη κ CPU (σ.σ για laptop η μπαταρια μειώνεται επίσης κατακόρυφα). Το μόνο σίγουρο είναι ότι εαν έχεις ένα παλιό μηχάνημα , με μνήμη RAM για παράδειγμα μικρότερη των 4GB σου προτείνω ανεπυφίλακτα τον Firefox.

• Χαρακτηριστικά

featuresΈνα απο τα πλέον πιο βασικά χαρακτηριστικά των browsers σήμερα , είναι οι επεκτάσεις. Ο Chrome μετράει μερικές χιλιάδες επεκτάσεις και αφήνει πίσω του τον Firefox.Τέλος , ένα χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφέρω είναι το Reading Mode του Firefox ,το οποίο απομακρύνει τα πάντα απο το παράθυρο διατηρώντας μόνο το κείμενο που θές να διαβάσεις.

Το δίλημμα αυτό σίγουρα θα συνεχιστεί να υπάρχει στην πάροδο του χρόνου. Το μόνο αμφίβολλο, είναι ποιοί θα είναι οι πρωταγονιστές. Οι καιροί αλλάζουν και νέοι φιλόδοξοι browser επιδιώκουν να κλέψουν την καρδιά του χρήστη.

Εσύ έχεις κάποιον αγαπημένο?

 

Leave a Reply