Μπαίνεται στο Youtube μέσω Chrome και κολλάει το playback;Ζεσταίνεται το laptop, αυξάνονται οι στροφές από τα ανεμιστηράκια ή απλά χρησιμοποιείται πολύ CPU;
Ακόμα και αν δεν το έχεται προσέξει, το Youtube σπαταλάει περισσότερη μπαταρία από ότι χρειάζεται όταν το τρέχεται μέσω του Chrome browser(φυλλομετρητή).
Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη χειρότερο, όταν χρησιμοποιείτε MacBook.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της αλλαγής σε HTML5 Video(.webm extension-VP8/VP9 codecs) και αποτελεί ιδιοτροπία που έχει να κάνει με τους codecs(κωδικοποιητές) των βίντεο που χρησιμοποιεί το Youtube όταν λειτουργεί μέσω του Chrome σε αντίθεση με τους υπόλοιπους browser.
Συνεχίστε μαζί μας και θα σας εξηγήσουμε γιατί η Google έκανε το playback του Youtube τόσο ανεπαρκές. Ο browser της Mozilla μπορεί να έχει και αυτός πρόβλημα.
HTML5, H.264, VP8/VP9
Το Youtube έχει παρατήσει σε μεγάλο βαθμό το Flash video plug-in, για το HTML5 playback(σχετικό άρθρο με αναφορά στην HTML5 και τη Google) αν και αυτό δεν έχει “κανονικοποιηθεί” ακόμα. Οι browser μπορούν να διαλέξουν ποιό codec θα χρησιμοποιήσουν αλλά δεν υπάρχει ένας μοναδικός codec που όλοι οι browser προτιμούν.
Όταν το Youtube λειτουργούσε με το Flash plug-in στα video χρησιμοποιούνταν το codec H.264 για την αναπαραγωγή τους. Τα video που λειτουργούσαν με αυτό το τρόπο είχαν συνήθως την κατάληξη .mp4 και αυτό είναι “de facto”, πέραν του πως λειτουργούν οι browser.
Safari, IE, Microsoft Edge, Chrome και Firefox υποστηρίζουν κωδικοποιημένα video με το H.264 codec, αν και ο Firefox προσπαθούσε να το αποφύγει.
Καθώς η Apple και η Microsoft υποστηρίζουν μόνο το H.264 για το video playback των φυλλομετρητών τους, η Google σπρώχνει προς τα έξω και τα δικά της codec. Αφού η Google απέκτησε το codec VP8 το ενσωμάτωσε στον Chrome και ακολούθησε και ο Firefox. Η Google τώρα προωθεί την επόμενη γενιά του codec, το VP9, ο οποίος είναι και αυτός εγκατεστημένος στο Chrome και στο Firefox. Τα αρχεία που χρησιμοποιούν αυτό το codec έχουν τη κατάληξη .webm.
Γιατί η Google δημιούργησε το VP8 και VP9 ;
Καθώς το H.264 είναι ένα “de facto” πρότυπο, όπως προείπαμε, στο κόσμο της βιομηχανίας, έχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι περισσότερες υποκείμενες τεχνολογίες, που εισάγονται, για παράδειγμα σε κάποιο πρόγραμμα που δημιουργείτε , έχουν προνόμια ευρεσιτεχνίας και πρέπει να πληρώσεις για τις χρησιμοποιήσεις όπως και το H.264.
Για αυτό και ο Firefox προσπαθούσε να το αποφύγει – είναι γνωστό ότι η Mozilla είναι μια παγκόσμια κοινότητα που θέλει ένα ελεύθερο διαδίκτυο.- H Google κυκλοφόρησε το VP8/VP9 με μια αμετάκλητη μορφή ευρεσιτεχνίας αφήνοντας το κόσμο να κάνει ότι θέλει με αυτή και χωρίς να ζητάει αμοιβή. Έτσι μπήκε μπροστά η Cisco – η Cisco έχει μια μακρόχρονη ιστορία στήρηξης ανοικτών προτύπων – η οποία πληρώνει τα τέλη αδείας για τη χρήση του H.264 και οι χρήστες του Firefox μπορούν με ένα plug-in να χρησιμοποιούν το codec.
Το VP8 δεν απέκτησε ζήτηση.
Αλλά η Google δεν ήταν επιτυχής με την έκδοση του VP8. Στις αρχές του 2011, ανακοίνωσε ότι θα αφαιρούσε την υποστήριξη του H.264 για να υποστηρίζει μόνο ανοιχτά codecs. Βέβαια κάτι τέτοιο δε το έχουμε δει ακόμα και δεν έχουμε ακούσει κάτι όσον αφορά την υπόσχεση αυτή.
Ο Mozilla περίμενε τη Google να κρατήσει την υπόσχεσή της, κάτι που δεν έγινε, οπότε υποχώρισε προσθέτοντας υποστήροξη του Η.264 με τη βοήθεια της Cisco. Το codec αυτό είναι στάνταρντ πλέον και το μόνο διαθέσιμο αν χρησιμοποιείται φυλλομετρητές της Apple ή της Microsoft ή φυλλομετρητές κινητών συσκευών. Οπότε για να μη μείνουν εκτός ανταγωνιμού, Chome και Firefox, πρόσθεσαν την υποστήριξη του H.264 codec.
Το ουσιώδες πρόβλημα: Επιτάχυνση μέσω υλικού(hardware)
Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Η αποκωδικοποίηση του Η.264 απαιτεί επιτάχυνση υλικού, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπαραγωγή του βίντεο γίνεται από τη κάρτα γραφικών με πιο αποδοτικό τρόπο. -εάν αυτός ο τρόπος δεν ήταν δυνατός τότε όλη τη δουλειά θα την έκανε ο κεντρικός επεξεργαστής(CPU)-Οπότε με την επιτάχυνση υλικού χρησιμοποιείτε λιγότερη CPU, άρα και λιγότερη μπαταρία όπως και λιγότερη θερμότητα παράγεται. Επίσης θα μπορούσε να σημαίνει ομαλότερη αναπαραγωγή του βίντεο εφόσον η CPU δε μπορεί να ανταποκριθεί στο βίντεο.
Όλες οι νέες συσκευές tablets, smartphones, PCs, Macs υποστηρίζουν την αποκωδκοποίηση μέσω επιτάχυνσης υλικού. Έτσι όταν παίζει ένα Η.264 βίντεο σε ένα φυλλομερητή ο φόρτος εργασίας μεταφέρεται στη κάρτα γραφικών.
Αλλά δεν υπάρχει υλικό(hardware) που να κάνει την επιτάχυνση υλικού δυνατή για το VP8/VP9. Όταν η Google ανακοίνωσε το VP8 στα μέσα του 2010, πολλά μεγάλα ονόματα όμως nVIDIA, AMD και Qualcomm δήλωσαν ότι θα υπάρχει υποστήρηξη του VP8 στα νέα τους προϊόντα. Βέβαια 5 χρόνια αργότερα δεν είδαμε κάτι τέτοιο.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Google για το VP9, ειπώθηκε ότι “Περισσότεροι εταίροι συσκευών θα λανσάρουν προϊόντα που θα υποστηρίζουν το VP9 από το 2015 και μετά.” Επισής, ενημερωθήκαμε για κάποια πλεονεκτήματα όπως μικρότερο μέγεθος για την ίδια ποιότητα. Intel, nVIDIA,AMD όπως και άλλες εταιρίες, δεσμεύτικαν να υποστηρίξουν την επιτάχυνση υλικού του VP9.
Πως να παίζεται πιο αποτελεσματικά τα βίντεο στο Youtube.
Οι κατασκευαστές δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσουν υλικό που παρέχει επιτάχυνση υλικού για το VP9 στις συσκευές τους, μέχρι να αρχίσει να χρησιμοποιείτε το VP9 από το κόσμο. Η Google έλυσε αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας το VP8 και το VP9 στον Chrome και έβαλε το Youtube να εξυπηρετεί τον Chrome με VP8 και VP9 βίντεο.
Αυτό όμως σημαίνει πως χρησιμοποιόντας τον Chrome, ξοδεύεται επιλέον CPU(cpu cycles) άρα και επιπλέον μπαταρία. Σε συσκευές με παλιούς/αργούς επεξεργαστές(cpu),τα βίντεο μπορεί να μη παίζουν ομαλά.
Για πιο ομαλό playback μπορείτε αν θέλετε να αλλάξετε φυλλομετρητή ή αλλιώς μπορείτε απλά να κατεβάσετε και να κάνετε εγκατάσταση την επέκταση(extension) του Chrome, “h264ify”, η οποία αναγκάζει τον Chrome να ζητάει από το Youtube βίντεο με Η.264 codec αντί για VP8/VP9. Έτσι θα παίζουν πιο ομαλά τα βιντέο.
Κατεβάστε το extension για Chrome από εδώ και για Firefox από εδώ ή πληροφορηθείτε για το πρότζεκτ από εδώ.
Πώς να δείτε αν το Youtube χρησιμοποιεί H.264,VP8 ή VP9;
Για να ελέγξεται ποιό codec χρησιμοποιεί το Youtube στο φυλλομετρητή σας, κάντε δεξί κλικ σε βίντεο του Youtube κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής του και επιλέξτε “Stats for nerds”.Δεξιά από το “Mime Type” μπορείται να δείτε το αρχείο του βίντεο και το codec που χρησιμοποιεί.
Μακροπρόθεσμα, το VP9 της Google μπορεί να είναι κάτι καλύτερο για το διαδύκτιο, αλλά προς το παρόν μπορεί να θέλεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στη μπαταρία σας και να παίζετε πιο ομαλά τα βίντεο χρησιμοποιόντας το Η.264.
Πηγή: howtogeek.com
Μετάφραση: vkap