Tις τελευταίες μέρες έχει γίνει σάλος με το μοντέλο Βρετανικής καταγωγής που προσπάθησαν να πουλήσουν στο Dark Web. Πολλοί είναι αυτοί που το ακούνε για πρώτη φορά και δεν έχουν ιδέα πέρι τίνους πρόκειται . Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μια διφορούμενη πτυχή του διαδικτύου καθώς η χρήση του είναι κυρίως για παράνομες δραστηριότητες.
ΔιαδIκτυο = παγOβουνο
Σκέψου το διαδίκτυο σαν ένα παγόβουνο. Η κορυφή του , που είναι ορατή σε όλους , είναι το περιεχόμενο που είμαστε εξοικειωμένοι και μπορούμε να το βρούμε μέσω των μηχανών αναζήτησης. Όπως πιθανόν ήδη έχεις σκεφτεί η κορυφή σε ένα παγόβουνο καταλαμβάνει μικρό ποσοστό καθώς το μεγαλύτερο του μέρος βρίσκεται κάτω απο την θάλασσα . Ποιο είναι λοιπόν αυτό το τεράστιο κομμάτι του διαδικτύου ? Αυτό είναι γνωστό ως deep web. Προσοχή όμως. Δεν πρέπει να το συγχέουμε με το dark web, όπως πολλοί λανθασμένα το κάνουν. Το deep web , είναι απλά όλο το περιεχόμενο των βάσεων δεδομένων και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών που για κάποιο λόγο δεν μπορούνε να καταταχτούν απο τις μηχανές αναζήτησης. Για παράδειγμα , ο λογαριασμός σου σε ένα mail δεν μπορεί να αναζητηθεί απο κάποιον στην Google ή στο Bing και είναι απόλυτα λογικό σωστά; Τώρα, όσον αφορά το Dark Web, τον “πάτο” του παγόβουνου ,είναι πολύ απλό. Είναι ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο όπου δεν μπορείς να συνδεθείς με τον παραδοσιακό τρόπο , είναι αδύνατο δηλαδή να μπείς μέσω των συνηθισμένων browser ή μεσω κάποιας μηχανής αναζήτησης.
ΠΩς Εχω πρΟσβαση στο Dark Web?
Όταν συνδέεσαι στον παραδοσιακό ιστό και μπαίνεις σε μια ιστοσελίδα , έχεις πρόσβαση στα δεδομένα άμεσα απο την πηγή. Στο Dark Web τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Ο πιο εύκολος και δημοφιλής τρόπος είναι να συνδεθείς μέσω TOR , ενός ειδικού browser. Το μόνο που σου λείπει είναι η διεύθυνση και έφυγες. Προσοχή και πάλι. Ποτέ μην συνδεθείς με την κάμερα σου συνδεδεμένη (στα λάπτοπ κάλυψε την) και κρύψε την IP σου με ενα VPN. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να δείς εκεί πέρα.
Στο λογότυπο του TOR αμα παρατηρήσεις στην θέση του Ο θα βρείς ενα κρεμμύδι , το οποίο αποτελεί μια καλή αναλογία για το πως λειτουργεί. Όπως όταν ξεφλουδίζεις ένα κρεμμύδι που αποτελείται απο πολλές στρώσεις απο φλούδες , έτσι τα δεδομένα αποκρυπτογραφούνται σε στρώσεις και μεταφέρονται σε κομμάτια . Τα δεδομένα αυτά στέλνονται σε πολλούς υπολογιστές όπου έχουν εγκατεστημένο το TOR , πράγμα που καθιστά αδύνατο να εντοπιστεί κάποιος χρήστης.
Silk Road , το eBay των ναρκωτικΩν
Το Silk Road αποτελεί την πιο διάσημη πλατφόρμα συναλλαγών στο Dark Web. Βέβαια όλες οι συναλλαγές αυτές ήταν παράνομες και γινόντουσαν αποκλειστικά με την χρήση BitCoin (Μάθε περισσότερα για το Bitcoin εδώ) . Tο παρατσούκλι του ήταν το eBay των ναρκωτικών. Αυτή η ψηφιακή “Μαύρη Αγορά” άνθισε το 2011 απο κάποιον με το παρατσούκλι “Dread pirates roberts” και παράλληλα η τιμή του Bitcoin τριπλασιάστηκε. Ένας παράδεισος ναρκωτικών με πάνω απο 10000 προϊόντα για να διαλέξεις , που διήρκησε εώς και το 2013 όπου ο ιδρυτής αποδείχθηκε ότι ήταν ο Ross Ulbricht , ένας νέος ιδιοφυής αποτυχημένος (τουλάχιστον στις νόμιμες) επιχειρηματίας. Για λόγους παραδειγματισμού η ποινή που εκτίει είναι ίσως πιο βαριά και απο κάποιον που έχει βλάψει άμεσα κάποιον άνθρωπο (π.χ σκοτώσει) . Αργότερα , έγιναν άλλες δύο προσπάθειες να ξανα ανοίξει το Silk Road , οι οποίες όμως είχαν άδοξο τέλος καθώς η πρώτη έκλεισε το 2014 απο το FBI και η δεύτερη το 2017 λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Γιατι να μπει κΑποιος στο Dark Web ?
Για να υπάρχει σίγουρα εξυπηρετεί . Για να τα δούμε λιγάκι.
1) Ανωνυμία
Ένα από τα πιο σπουδαία πλεονεκτήματα του Dark Web είναι η ανωνυμία που προσφέρεται στους χρήστες . Σίγουρα , είναι κάτι που μαγνητίζει αυτούς που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, όπως αγοραπωλησίες ναρκωτικών , όπλων και άλλων αντικειμένων. Από την άλλη πλευρά , είναι σωτήριο για αυτούς που εξαιτίας των κυβερνήσεων τους δεν μπορούν να συνδεθούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και εφημερίδες . Σίγουρα όμως αυτός που χρησιμοποιεί το Dark Web θέλει να παραμείνει κρυφή η ταυτότητα του και να μην μπορεί να εντοπιστεί.
2) Ευαίσθητες πληροφορίες
Πολλές φορές , μια πληροφορία μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή σου. Τι εννοώ με αυτό; Για παράδειγμα , σε χώρες με αυστηρό καθεστώς , οπού δεν σου επιτρέπουν να “ανασάνεις” αν μαθευτεί ότι έδωσες σε κάποιον πληροφορίες για το εσωτερικό της χώρας αυτό θα οδηγήσει το λιγότερο στην φυλάκιση σου. Με το Dark Web όμως , ανώνυμα , μπορείς να τροφοδοτείς τον εξωτερικό κόσμο με νέα της κατάστασης. Για τους δημιοσιαγράφους, επίσης , είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο γιατί με τη μάσκα της ανωνυμίας ο άνθρωπος νιώθει μια ασφάλεια και τους δίνουν όσα θέλουν στο “πιάτο”. Βέβαια υπάρχει και η πλευρά , όπου παράνομες οργανώσεις μπορούν να μεταφέρουν στα μέλη τους εντολές (με παράνομο περιεχόμενο) .
3) Ιδιωτικότα
Ένα απο τα θέματα που με αποσχολούν ιδιαίτερα τα τελευταια χρόνια είναι ότι η ιδιωτικότητα μας μοιάζει με μια ουτοπία. Όλα σου τα στοιχεία είναι εκτεθειμένα στους μεγάλους “καρχαρίες” της αγοράς για να τα χρησιμοποιήσουν για δικά τους οφέλη . Το Dark Web θα μπορούσε να αποτελέσει σίγουρα λύση για αυτούς που δεν θέλουν να εκτεθεί η ρουτίνα τους στο διαδικτυο . Θα μπορούσαμε να πούμε , λοιπόν , ότι η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων είναι ένας λόγος γιια να διαλέξεις το Dark Web. Το θέμα είναι άμα αξίζει καθώς όπως έχουν ήδη αναφέρει εκεί βαδίζεις σε “βαθυά” νερά.
Ο κόσμος με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο περίεργος και πολύπλοκος. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπη με το dark web . Είχα συγκλονιστεί απο τα πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις και ομολογώ να πώ πως είχα τρομάξει κι όλας. Εάν διαλέξεις να ζήσεις αυτή την .. εμπειρία σε προειδοποιώ να είσαι παρα πολύ προσεχτικός γιατί υπάρχουν πολλοί που θέλουν να σε εκμεταλλευτούν . Επίσης μην ξεχνάς ότι μπορεί το dark web να είναι νόμιμο και να προφυλάσσεσαι απο την ανωνυμία αλλά μια απερισκεψία και μπορεί να οδηγηθείς στην φυλακή.