Τι είναι το Bitcoin ? Όσα πρέπει να γνωρίζεις

bitcoinsymbolΤα τελευταία χρόνια , ένα νόμισμα διαφορετικό απο όλα τα άλλα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά και είναι παγκοσμίως γνωστό. Φυσικά μιλάμε για το Bitcoin ,το κρυπτονόμισμα που μπήκε στην ζωή μας το 2009 , και καθιερώθηκε ως το πρώτο ανεξάρτητο νόμισμα.

Ιστορία του Bitcoin

Η ιδέα για τα κρυπτονομίσματα προτάθηκε την δεκαετία του 90 από την ομάδα Cypherpunks , χωρίς όμως αυτή να υλοποιηθεί . Δέκα χρόνια αργότερα , ένας άνθρωπος με ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto υπογράφει την πρώτη επιστημονική δημοσίευση για το Bitcoin και ενα χρόνο αργότερα , το 2009 το Bitcoin έκανε το ντεμπούτο του . Η αρχή του στις αγορές ήταν απογοητευτική , πράγμα αναμενόμενο για κάτι τοσο πρωτοποριακό στην αγορά. Χρειάστηκε να περάσει ένας ακόμα χρόνος ώστε να γίνουν οι πρώτες συναλλαγές με Bitcoin , με την αξία του να φτάνει το ποσό των 0,14$. Άρθρα , δημοσιεύσεις και κατηγορίες για παράνομες συναλλαγές έφεραν το Bitcoin στο προσκήνιο και την άνοιξη του 2011 η αξία του έφτασε περιπου τα 270.000$. Το 2015 μια μεγάλη βουτιά στην ισοτιμία του οδήγησε πολλούς να το καταδικάσουν και να το αποκαλέσουν φούσκα. Δεν θα έβγαζα τόσο βιαστηκά συμπεράσματα, καθώς το Bitcoin ήρθε για να μείνει, ενδεικτικά η τιμή του σημέρα ανέρχεται στα 2727,93$.

Γενική ιδέα για το Bitcoin

Αρχικά , ένα κρυπτονόμισμα αποτελείται απο ενα δίκτυο ομότιμων(peers) . Κάθε ομότιμος , έχει αρχείο του ολόκληρου ιστορικού όλων των συναλλαγών καθώς και του υπολοίπου κάθε λογαριασμού. Η συναλλαγή γίνεται με ένα αρχείο , τύπου χειραψίας , που περιλαμβάνει πόσα Bitcoins δίνονται και είναι υπογεγραμμένο με ένα ιδιωτικό κλειδί . Η φιλοσοφία του δεν απέχει πολύ απο αυτήν της κρυπτογραφίας. Αφού υπογραφεί, η συναλλαγή γίνεται γνωστή σε όλο το δίκτυο και στέλνεται απο ομότιμο σε ομότιμο. Αυτή η τεχνολογία είναι γνωστή ως P2P(peer-to-peer) . Τώρα είναι η σειρά των miners . Η δουλειά τους είναι να επιβεβαιώσουν κάθε συναλλαγή που γίνεται . Προσοχή όμως τώρα. Εάν ένα αίτημα δεν έχει επικυρωθεί απο κάποιο miner μπορεί να αναιρεθεί αλλιώς δεν υπάρχει επιστροφή . Με την επιβεβαίωση της συναλλαγής κάθε κόμβος (node) ενημερώνεται και την προσθέτει στην βάση δεδομένων του , έτσι δημιουργείται η λεγόμενη blockchain.

Mining and more

Είναι κατανοητό ότι όλη η ιστορία είναι στο mining. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε το Bitcoin να σταθεί. Ποιος μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά? Η απάντηση είναι ότι όλοι μπορούμε να το κάνουμε , ή τουλάχιστον θεωρητικά. Αλλά εάν όλοι γινόντουσαν miners , οι καταχρήσεις θα ήταν το φυσικό επακόλουθο. Έτσι ο κανόνας που τέθηκε είναι ο υπολογιστής του miner, να μπορεί να βρεί το hash ,προϊόν της λειτουργίας της κρυπτογραφίας, που συνδέει το καινούριο μπλόκ με το προηγούμενο του. Με λίγα λόγια οι miners καλούνται να λύσουν έναν γρίφο για να επικυρώσουν μια συναλλαγή. Αυτό βέβαια απαιτεί αρκετή υπολογιστική ισχύ και κατα συνέπεια υψηλούς λογιαρασμούς απο τον πάροχο ενέργειας. Μάλιστα το Bitcoin είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε όσοι περισσότεροι είναι οι miners τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία επίλυσης ενός μπλόκ.

Άλλα κρυπτονομίσματα

Η επιτυχία του Bitcoin σηματοδότησε την αρχή για τα κρυπτονομίσματα. Σήμερα υπάρχουν αρκετά με πρωτοπόρο στην κατάταξη φυσικά το Bitcoin , αλλά αυτό είναι προσωρινό. Στην συνέχεια, ακολουθούν τα τέσσερα πιο δημοφιλή ,σύμφωνα με την τιμή και τον αριθμό των μετοχών τους.

  1. Ethereum                                                                                                    Το δεύτερο στην κατάταξη είναι το Ethereum , παιδί του Vitalic Buterin , ερευνητή της κρυπτογραφίας και προγραμματιστή. To Ethereum , σε αντίθεση με το Bitcοin, σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ανεξάρτητες εφαρμογές που τρέχουν μεσω το δίκτυο του, όπως για παράδειγμα ένα καινούριο ηλεκτρονικό νόμισμα. Οι εφαρμογές αυτές ονομάζονται “smart contracts” και ο δημιουργός πρέπει να καταβάλει σαν τίμητα το Ether. To Ethereum είναι ένα αρκετά φιλόδοξο project και αναμένουμε να δούμε αν θα καταφέρει να περάσει το Bitcoin.
  2. Bitcoin Cash
    Την στιγμή που γράφω το άρθρο ένα “καινουριο” νόμισμα έχει καταλάβει την τρίτη θεση. Μια διαφωνία και η ανάγκη για περισσότερη χωρητικότητα δικτύου οδήγησε στην δημιουργία του . Μένει να δούμε τις εξελίξεις.
  3. Ripple
    Η εταιρία Ripple Labs εισήγαγε στην αγορά ένα καινούριο νόμισμα το XRP (ripples) , η δουλειά του οποίου είναι κυρίως για την καταπολέμηση του spam. Κάθε φορά που ο χρήστης κάνει μια χρηματική συναλλαγη το δίκτυο της Ripple τον χρεώνει με μια μικρή αμοιβή. Η αμοιβή αυτή αυξάνεται όσο αυξάνεται ο ρυθμός αιτημάτων απο τον χρήστη . Σκοπός αυτού είναι να ακριβίνουν τις επιθέσεις των χάκερς.
  4. Litecoin                                                                                                     Το Litecoin χαρακτηρίστηκε ώς ο μικρός αδερφός του Bitcoin ή αλλιώς ώς το “ασημένιο” νόμισμα του Bitcoin. Εάν και οι ταχύτητες συναλλαγής , με την βελτίωση μερικών τεχνικών παραμέτρων, αυξήθηκαν παραμένει σχεδόν ίδιο με το Bitcoin και έτσι έχασε την δυνατότητα να βρεί την θέση του στην αγορά και παραμένει αρκετά πίσω απο τον πρωτοπόρο.

 

Ψηφιακά νομίσματα… Είμαστε αφελείς εάν παίρνουμε τα πράγματα σαν δεδομένα , και δεν πρέπει να βλέπουμε τις αλλαγές καχύποπτα αλλά να τις αγκαλιάζουμε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτές. Δεν είναι άλλωστε απίθανο το Bitcoin να αποτελέσει βασικό ρόλο στην κίνηση της αγοράς στο μέλλον.

Leave a Reply