Καταγράφουν τα κινητά τηλέφωνα τις κλήσεις μας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας καταγράφουν τις κλήσεις μας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο ασχολούμαστε με το κατά πόσο προστατεύονται τα ιδιωτικά μας δεδομένα και αν είμαστε ασφαλείς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας, που χρησιμοποιούμε πλέον όλοι, έχουν εργαλεία που “χαρτογραφούν”, κατά κάποιο τρόπο, κάθε βήμα που κάνουν οι ιδιοκτήτες τους. Το παράδοξο είναι πως η “χαρτογράφηση” αυτή δεν αφορά μόνο τις κινησείς που κάνουμε στο διαδίκτυο αλλά και στο φυσικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Google έχει εργαλεία που «καταγράφουν» τις τοποθεσίες που επισκέπτονται οι χρήστες της ,αλλά και τις αναζητήσεις που κάνουν στο διαδίκτυο.

Πριν απο λίγες μέρες, βέβαια, ο τιτάνας αναζητήσεων και τεχνολογίας παρουσίασε ένα ολοκαίνουργιο εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες του να διαγράφουν τις πληροφορίες που επιθυμούν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η Google επιτρέπει εδώ και καιρό στους χρήστες να αρνούνται τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων τους, ωστόσο το νέο εργαλείο είναι μια προέκταση της λειτουργίας αυτής. Βέβαια, η αποθήκευση των δεδομένων παραμένει ακόμη χρήσιμη. Με αυτό το εργαλείο, όμως, η γνωστή εταιρεία θα μπορεί να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιηθούν όπως πρέπει αλλά δεν θα τα κρατάει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο θα έπρεπε.

Με βάση το νέο αυτό εργαλείο, οι χρήστες θα πρέπει να ορίζουν το χρονικό διάστημα που θέλουν να φυλάσσονται τα δεδομένα που τους αφορούν -είτε τρεις είτε 18 μήνες. Όλα τα παλαιότερα δεδομένα θα διαγράφονται αυτόματα.

Η Google έχει επιβεβαιώσει ότι το εργαλείο αυτό θα κυκλοφορήσει μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Τα κοινωνικά δίκτυα και οι τεχνολογικοί κολοσσοί δέχονται τον τελευταίο χρόνο σφοδρές πιέσεις για να δώσουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους αλλά και να βελτιώσουν τους ελέγχους ιδιωτικότητας.

 

Leave a Reply