Chrome 71: Η νέα ασπίδα κατα των παραπλανητικών διαφημίσεων που σε συνδιασμό με την εφαρμογή πιστοποιητικών SSL βελτιώνουν τη διαδικτυακή εμπειρία του χρήστη
Την περασμένη χρονια, η Google θέλωντας να αναβαθμίση την εμπειρία του χρήστη σχετικά με την περιήγηση στο web, λάνσαρε την έκδοση 68 του Google Ghrome, που περιελάμβανε μια σειρά απο προστατευτικές ρυθμίσεις σχετικά με τα αναδυόμενα παράθυρα(Pop-Ups) και τo παραπλανητικό περιεχόμενο που αποπροσανατολίζουν τον χρήστη και τον ανακατευθύνουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες(Abusive Expreriences).
Ωστόσο ένα χρόνο μετά απο την συγκεκριμένη αναβάθμιση παρατηρήθηκε, σύμφωνα με το Chromium Blog, ότι δεν πέτυχε τον στόχο της ενάντια στις παραπλανητικές διαφημίσεις, για την ακρίβεια σύμφωνα με τα στατιστικά της Google, παραπάνω απο τις μισές παραπλανητικές διαφημίσεις εξακολουθούν να αποπροσανατολίζουν και να κατευθύνουν τον χρήστη σε μη ασφαλής “τοποθεσίες”. Οι τακτική που ακολουθούν οι συγκεκριμένες διαφημισεις είναι μέσω του παραπλανητικόυ περιεχόμενου τους(fake content) να “προκαλούν” τους χρήστες ν’ αλληλεπιδράσουν, είτε πατώντας στη διαφήμιση θετικά(clicks) είτε αρνητικά (“close” button). Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αλληλεπίδραση(θετική ή αρνητική) του χρήστη με τις συγκεκριμένες διαφημίσεις οδήγεί σε μη ασφαλής ιστότοπους ή στην εμφάνιση περαιτέρω διαφημίσεων. Οι συγκεκριμένες τακτικές χρησιμοποιούνται από επιτήδειους(scammers), για να κλέψουν(phishing) προσωπικά στοιχεία των χρηστών.
Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η Google ανακοίνωσε την νέα έκδοση 71 που θα λανσαριστεί στης αρχές Δεκεμβρίου, με σκοπό την αφαίρεση των επίμονων διαφημίσεων που επιδρούν στην εμπειρία του χρήστη. Στην ουσία η νέα έκδοση θα ενημερώνει τους συγγραφείς περιεχομένου κάθε φορά που θα κατατίθεται διαφήμιση με παραπλανητικό περιεχόμενο. Βέβαια, αυτό μόνο δεν αρκεί καθώς οι ιδιοικτήτες των sites, θα πρέπει απο τη πλευρά τους να κινητοποιηθούν και να ελέγξουν το site τους χρησιμοποιώντας το Abusive Experiences Report μέσω του Google Search Console, εντοπίζωντας εάν έχει τέτοιου είδους παραπλανητικές διαφημίσεις, ώστε να προβούν στη διαγραφή τους. Όλη η διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να ολοκληρωθει μέσα σε 30 μέρες, διαφορετικά ο ο Chrome θα προβεί σε απογορεύση όλων των διαφημίσεων στο site, ακόμα κι αυτές που δεν είναι παραπλανητικές.
Τέλος, για την ολοκλήρωση τις διαδικτυακής εμπειρίας του χρήστη και στην συμμόρφωση των νέων αναβαθμίσεων του Chrome για μη ασφαλής ιστοσελίδες, επιβάλλεται να εγκαταστήσουν στο site ένα αναγνωρισμένο και συμβατό με τους browser πιστοποιητικό SSL όπου δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να νιώθει περισσότερη ασφάλεια(π.χ.στις συναλλαγές) ενισχύωντας το αίσθημα εμπιστοσύνης(loyalty) αυξάνοντας την αλληλεπίδραση(engagement)με την επιχείρηση σας.
Xρήσιμα links
Πηγή : https://blog.chromium.org/