Άντα Λάβλεϊς : “Η πρώτη προγραμματίστρια”

Ada Lovelace #friktoriacom

Ίσως αξίζει να μάθουμε περισσότερα για μερικούς ανθρώπους, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα αναφερθούμε στην Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace).

Η κόμισσα Άντα Λάβλεϊς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815 και ήταν το μοναδικό παιδί του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα και της Αναμπέλα Μίλμπανκ. Η μητέρα της είχε φροντίσει για τη μόρφωσή της στα μαθηματικά, κάτι που την έκανε να διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες γυναίκες της εποχής.

Η ιστορία της με την επιστήμη των υπολογιστών ξεκίνησε όταν γνώρισε το 1833, σε ηλικία μόλις 18 ετών, τον Τσάρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage), τον “πατέρα” του πρώτου μηχανικού υπολογιστή. Μια δεκαετία αργότερα, η Άντα Λάβλεϊς ήταν από τους λίγους ανθρώπους που κατάλαβαν πλήρως τις ιδέες του Μπάμπατζ σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή και δημιούργησε ένα πρόγραμμα για αυτήν.

Η ιδέα για την Αναλυτική Μηχανή ήταν επηρεασμένη από το γαλλικό αργαλείο Ζακάρ (Jacquard) και είχε ως σκοπό να “υφαίνει” αλγεβρικά μοτίβα, όπως ο αργαλείος υφαίνει λουλούδια και φύλλα. Ο μηχανικός τότε κόσμος ήταν πηγή έμπνευσης κι οδήγησε στην  αυτοματοποίηση και στη συνέχεια, στον ψηφιακό κόσμο.

Μπορεί η Αναλυτική μηχανή να μην κατασκευάστηκε τότε, αλλά  το πρόγραμμά της Άντας μπορούσε να υπολογίσει μια ακολουθία από αριθμούς της κατανομής Μπερνούλλι. Βάσει αυτής της εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε το 1843, η Λάβλεϊς σήμερα θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό υπολογιστών.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναγνώρισε τη συνεισφορά της και παρουσίασε, προς τιμή της, μια αντικειμενοστραφή γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου με το όνομα Ada. Από το 1986 θεωρείται η επίσημη γλώσσα ανάπτυξης στρατιωτικών εφαρμογών στις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται, επίσης, σε υπολογιστικά συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και από τραπεζικά ιδρύματα για εκτέλεση online συναλλαγών.

Πηγές:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace
  2. https://el.wikipedia.org/wiki/Ada
  3. https://goo.gl/5CNTdA

Leave a Reply