VPN , η ασπίδα του μέλλοντος?

Στα άρθρα μου έχω τονίσει επανελλημένα το θέμα της ιδιωτικότητας στο διαδικτύο. Είναι κάτι που πρέπει να σε αποσχολήσει καθώς χρόνο με το χρόνο όσο εξελίσσεται και αποκτάει περισσότερη δύναμη το διαδίκτυο τόσο πιο συχνές θα είναι οι παραβιάσεις της ιδιωτικότητας σου.

IP , η διεyθυνση σου στο Internet

Η IP διεύθυνση είναι αυτή που σε “μαρτυράει” . Τι είναι αυτή ? Είναι μια διεύθυνση που σου δίνεται από τον πάροχο σου και σου επιτρέπει το απεριόριστο σερφάρισμα στο ίντερνετ. Μπορείς να τη σκεφτείς σαν τον αριθμό του σπιτιού σου. Μέσω αυτής βέβαια , μπορεί εύκολα κάποιος να σε εντοπίσει. Οι κυβερνήσεις , για παράδειγμα , έχουν συλλάβει αρκετούς έτσι , βρίσκοντας δηλαδή την IP διεύθυνση και μετά με την βοήθεια του πάροχου την ταιριάζουν με το άτομο που του ανήκει. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που εκμεταλλεύονται την IP σου , χάκερς , μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες , διαφημιστικές εταιρίες αποτέλούν κάποια ακόμα παραδείγματα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ VPN

Ο άνθρωπος δεν έκατσε όμως με στραβωμένα τα χέρια. Βρήκε το “αντίδοτο” σε όλη αυτή τη παράνοια , ακόμα και εάν δεν είναι αρκετά διαδεδομένο όσο θα έπρεπε. Το VPN , τα αρχικά του οποίου σημαίνουν : V για Virtual ,ψηφιακό , P για Private,ιδιωτικό και N για Network, δίκτυο είναι αυτό που μπορεί να σε θωρακίσει και να “κρύψει” την IP διεύθυνση σου. Η λειτουργία του είναι αρκετά απλή , αφού στην ουσία σε αφήνει να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο σαν να είναι ένα δικό σου μεγάλο δίκτυο. Με το VPN όλο σου το traffic περνάει απο ένα ιδιωτικό και κρυπτογραφημένο tunnel μέχρι να φτάσει στον δημόσιο ιστό.

ΓΙΑΤΙ VPN?

Συνήθως , το VPN είναι μια υπηρεσία επί πληρωμή αλλά το κόστος του δεν είναι ανάλογο της προσφοράς του. Ας δούμε μερικούς λόγους που το VPN αξίζει κάθε ευρώ που δίνεις για αυτό.

1. Ιδιωτικότητα. Τα δεδομένα σου είναι πια προστατευμένα απο τον πάροχο σου και απο την κυβερνηση. Βάζεις ένα τέλος στην κλειδαρότρυπα του 21ου αιώνα και κρατάς την πλοήγηση σου για τον εαυτό σου.

2. Περιορισμοί λόγω τοποθεσίας. Άμα προσπαθήσεις να μπείς , για παράδειγμα στο BBC για να δείς online το καινούριο επεισόδιο του Sherlock Holmes δεν θα μπορείς καθώς αυτόματα , λόγω της IP σου, σου απαγορεύεται η πρόσβαση. Με το VPN καλύπτεις την IP σου με μια που έχει πρόσβαση και έτσι ξεγελάς το μηχανισμό απαγόρευσης.

3. Λογοκρισία. Η ελευθερία του λόγου δεν είναι δεδομένη σε όλα τα μέρη του κόσμου. Με το VPN αποκτάς πρόσβαση σε οτιδήποτε και διατηρείς την ανωνυμία σου για την μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών , όπως μια πληροφορία για μια εξέγερση.

4. Δημόσιο Wifi. Η επέκταση του διαδικτύου έφερε την ανάγκη για Wifi spots παντού. Καφετέριες, καταστήματα , εταιρίες ακόμα και πάρκα διαθέτουν Wifi για εξυπηρετήσουν το πλήθος. Όμως , το να συνδεθείς σε ένα δημόσιο Wi-fi δεν είναι ασφαλές. Αυτό συμβαίνει γιατί το σερφάρισμα σου δεν είναι κρυπτογραφημένο και τα δεδομένα που στέλνεις στο διαδίκτυο μπορούν να κλαπούν απο τον οποιοδήποτε. Επίσης κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μεταδοθεί από μια άλλη συσκευή στην δική σου μέσω του router. Με το VPN νικάς τα παραπάνω και μπορείς ανενόχλητος να χρησιμοποιήσεις το δημόσιο Wifi.

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε οφείλουμε τουλάχιστον να είμαστε ενήμεροι και να προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας.

Leave a Reply