Η τεχνολογία στο προσεχές μέλλον

Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι προ των πυλών. Η τεράστια ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνη, το υπολογιστικό νέφος, τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς και τα συστήματα κυβερνοασφάλειας είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν άμεσα τις επιχειρήσεις σε αρκετούς τομείς, και έμμεσα την καθημερινότητα εκατομμυρίων χρηστών στο άμεσο μέλλον.

«ΑΙ» και αυτονομία των μηχανών

Πρωταρχικό ρόλο θα διαδραματίσει η αυτονομία της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι εταιρίες θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο  μηχανές και άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν στο χώρο εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες, το ενδιαφέρον για την «ΑΙ» θα αυξηθεί κατακόρυφα, με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να πρωτοπορήσουν, εφαρμόζοντας την τεχνητή νοημοσύνη στην εκμάθηση μηχανών (machine learning), έτσι ώστε να διευκολύνουν και να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες, τα παραγόμενα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Νέα γενιά 5G δικτύων

Οι τεχνολογίες δικτύων ασύρματης τεχνολογίας, όπως το 5G, είναι ο θεμέλιος λίθος που θα οδηγήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα αλλάξει την εμπειρία της συνδεσιμότητας των χρηστών σε κάθε σημείο του πλανήτη, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Επίσης, οι διάφορες εταιρίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των υψηλών ταχυτήτων των ασύρματων δικτύων για να επιτύχουν με τη σειρά τους τον επιθυμητό ψηφιακό μετασχηματισμό, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα ή καινοτόμες υπηρεσίες, αντικαθιστώντας παλαιότερες τεχνολογίες.

«Πανέξυπνη» αλληλεπίδραση

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε τεχνολογικά προϊόντα ευρείας χρήσης θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη, καθώς θα βοηθά στο να απλοποιηθεί ένας αρκετά πολύπλοκος κόσμος, που υφίσταται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν αναρωτιέστε πως θα επιτευχθεί αυτό, η απάντηση είναι πολύ απλή: μέσα από νέες καινοτομίες και προϊόντα που θα γίνουν διαθέσιμα στους χρήστες εντός των επόμενων 10 ετών. Λίγη υπομονή λοιπόν!

Cloud computing

Προφανώς και η εφαρμογή της AI δεν θα περιοριστεί στην αυτοματοποίηση των ρομπότ και στην εκμάθηση των μηχανών, αλλά και στην αναβάθμιση της πληροφορικής και της διαδικτυακής αποθήκευσης δεδομένων, με το cloud computing να μετεξελίσσεται σε «νοήμον» νέφος. Το μέλλον θα φιλοξενεί έναν κόσμο χωρίς servers, αλλά με «έξυπνα» online περιβάλλοντα στα οποία τα πάντα θα γίνονται εξαιρετικά αυτοματοποιημένα.

Προηγμένη κυβερνοασφάλεια

Όπως είναι  φυσικό, η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και των δικτύων δημιουργεί, ανησυχίες για την ασφαλή ανάπτυξη και ενσωμάτωση οποιαδήποτε καινοτομίας στη ζωή των χρηστών και των επιχειρήσεων. Για αυτόν το λόγο, θα δωθεί ιδιαίτερη βάση σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, ιδιωτικότητας, πολιτικών και ελέγχου στις διδακτικές ασφαλείας και ανάπτυξής τους, τόσο στο κομμάτι της τεχνολογίας, όσο και του διαδικτύου. Τα τωρινά συστήματα προστασίας θα δώσουν τη θέση τους σε νέα, προηγμένα και απροσπέλαστα συστήματα ασφαλείας, που θα αλληλεπιδρούν άμεσα με το χρήστη και θα του προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε ο τομέας της τεχνολογίας έχει πολλά να μας δώσει το προσεχές διάστημα, με επαναστατικές μεθόδους και νέες τεχνολογίες. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για να δούμε τι μα επιφυλλάσει το μέλλον;

 

Leave a Reply