To whois σε αναστολή;

Τι είναι η υπηρεσία Whois?

Η υπηρεσία αναζήτησηςWhois επιτρέπει τον εντοπισμό των στοιχείων ιδιοκτήτη και των στοιχείων καταχώρησης ενός domain name κατευθείαν απ’ το μητρώο.

Η δημόσια βάση δεδομένων τουWhois με τις λεπτομέρειες εγγραφής domain name είναι σε αναστολή.

Σε μια επιστολή  που στάλθηκε αυτή την εβδομάδα στον επικεφαλή του DNS, αναφέρθηκε πως οι αρμόδιες αρχές για την προστασία των δεδομένων της Ευρώπης έχουν ουσιαστικά σκοτώσει την τρέχουσα υπηρεσία, σημειώνοντας ότι παραβιάζει το νόμο και ότι θα είναι παράνομη στις 25 Μαΐου, όταν τεθεί σε ισχύ ο GDPR.

Η επιστολή έχει επίσης σκληρές λέξεις για την προσωρινή λύση που πρότεινε η ICANN, επικρίνει την ασάφεια της και επισημαίνει ότι πρέπει να περιλαμβάνει ρητή διατύπωση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει με τα δεδομένα των καταχωριζόντων καθώς και να εισαγάγει λειτουργίες ελέγχου και συμμόρφωσης για να βεβαιωθεί ότι δεν γίνεται κακή χρήση δεδομένων .

Η ICANN έχει λίγο παραπάνω από ένα μήνα για να αντικαταστήσει την υπηρεσία των δεκαετιών που καλύπτει εκατομμύρια ονόματα τομέα και παραθέτει τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας των καταχωριζόντων στον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, του email και του αριθμού τηλεφώνου τους. Η ICANN έχει ήδη αναγνωρίσει ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να το πράξει. Mια δημοσίευση ιστολογίου από την εταιρεία σε απάντηση της επιστολής προειδοποιεί ότι χωρίς να έχει χορηγηθεί ειδική προσωρινή εξαίρεση από το νόμο, το σύστημα θα σπάσει.

O πρόεδρος της Διεύθυνσης Παγκόσμιων Τομέων της ICANN, Akram Atallah, δήλωσε ότι “ενώ υπήρχε γενική συμφωνία ότι η ύπαρξη όλων των πληροφοριών διαθέσιμες προς το κοινό δεν είναι ο σωστός τρόπος λειτουργίας“, ήταν ελπιδοφόρος ότι η επιστολή δεν θα είχε ως αποτέλεσμα η υπηρεσία Whois να απενεργοποιηθεί εντελώς, αλλά θα γίνει αντικατάσταση.

“Είναι αυτό το τέλος του δημόσιου Whois; Ναι, αλλά με τη σημερινή του μορφή”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Irish Registrar Blacknight, Michele Neylon.

Με άλλα λόγια, η υπηρεσία Whois μπορεί να δημοσιεύσει κάποιες προσωπικές πληροφορείες, όταν όλα έχουν ξεκαθαρίσει, εφ ‘όσον υπάρχει σαφής αιτιολόγηση δημοσίευσης των στοιχείων.

Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι η ICANN βρέθηκε από μόνη της σε αυτή τη θέση, αγνοώντας τις επίσημες προειδοποιήσεις της ομάδας εργασίας του άρθρου 29 για σχεδόν μια δεκαετία και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απαιτήσεις GDPR μόλις πριν από έξι μήνες, όταν υπήρξε σαφής χρόνος διεξαγωγής δύο ετών.

Leave a Reply