Μάθετε γιατί χρειάζεται να είναι mobile-friendly το website σας!

mobile-friendly

Η Google, έχει συμπεριλάβει στον αλγόριθμο κατάταξης (page rank algorithm) των ιστοσελίδων έναν επιπλέον παράγοντα που ελέγχει αν η ιστοσελίδα είναι φιλική σε κινητές συσκευές (mobile-friendly) όπως smartphones και tablets . Με πιο απλά λόγια, σχεδιάστηκε ώστε τα websites που είναι φιλικά προς τις κινητές συσκευές να εμφανίζονται υψηλότερα στις λίστες κατάταξης των αποτελεσμάτων αναζήτησης της μηχανής .

Σύμφωνα με την Google, «η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τις αναζητήσεις σε όλες τις γλώσσες και σε όλον τον κόσμο και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα αναζήτησης».

Όπως είναι αναμενόμενο οι φιλικές, προς στις κινητές συσκευές, ιστοσελίδες εκτός από την θετική αξιολόγηση της Google, βοηθούν επιπλέον τους επισκέπτες να βρουν τις πληροφορίες που αναζητούν ασχέτως της συσκευής που χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο.

Τι σημαίνει mobile-friendly
Στις μέρες μας, η εξάπλωση των κινητών συσκευών (smartphones, tablets) είναι τόσο ραγδαία με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν για την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο.

Οι ιστοσελίδες λοιπόν που κατασκευάζονται μόνο για επιτραπέζιους υπολογιστές δεν εμφανίζονται σωστά στις οθόνες των κινητών συσκευών οι οποίες είναι πολύ μικρότερες. Όμως ακόμα και αν εμφανίζονται υπάρχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα όταν ο επισκέπτης αναγκάζεται να σύρει οριζόντια το κείμενο (δεξιά ή αριστερά) για να διαβάσει όλη την πρόταση ακόμα και να το μεγεθύνει γιατί δεν είναι ευανάγνωστο κ.α.
Η ενσωμάτωση της λειτουργίας mobile-friendly στην κατασκευή των ιστοσελίδων βελτιστοποιεί την χρήση τους στις κινητές συσκευές. Σύμφωνα με την Google μια ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται φιλική στις συσκευές κινητών όταν πληροί τα παρακάτω τέσσερα κριτήρια:

• Αποφεύγει λογισμικό που δεν είναι συμβατό με τις κινητές συσκευές, όπως Flash
• Το κείμενο που εμφανίζεται είναι ευανάγνωστο χωρίς να χρειάζεται μεγέθυνση
• Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι προσαρμοσμένο στο μέγεθος της οθόνης ώστε ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να το μετακινεί οριζόντια για να το διαβάσει
• Οι σύνδεσμοι είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε να μπορούν να πατηθούν εύκολα

Γιατί είναι απαραίτητο το mobile-friendly website
• Βελτιώνει την κατάταξη του website στις μηχανές αναζήτησης
Η Google ισχυρίζεται ότι «οι χρήστες θα βρίσκουν ευκολότερα υψηλής ποιότητας περιεχόμενο σε ιστοσελίδες που έχουν βελτιστοποιηθεί για τις συσκευές τους».
• Αυξάνεται η επισκεψιμότητα του
Έρευνες έχουν δείξει ότι το ¼ των αναζητήσεων πραγματοποιούνται από κινητές συσκευές.
• Εμπειρία χρήστη
Διευκολύνοντας τον επισκέπτη να πλοηγηθεί στο website όποια συσκευή και αν χρησιμοποιεί εξασφαλίζεται η επάνοδος του.

Είναι φανερό όιπόν απο τα παραπάνω πως είναι σημαντικό μια ιστοσελίδα να είναι mobile-friendly είτε πρόκειται για κάποιο ενημερωτικό site (portal), είτε για παρουσίαση εταιρίας, είτε για ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop).

Μπορείτε να ελέγξετε αν το site σας είναι mobile-friendly πληκτρολογώντας το URL του στην σελίδα Mobile-Friendly Test της Google.

Leave a Reply