Νέα εποχή για το Wi-Fi με τη νέα τεχνολογία Li-Fi !

li-fi1

Το Li-fi είναι μια νέα μέθοδος αποστολής δεδομένων που αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ταχύτητες που επιτυγχάνει είναι εξωπραγματικές. Το Li-fi παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ταχύτητες που φτάνουν το 1Gbps (Gigabit ανά δευτερόλεπτο) και είναι 100 φορές ταχύτερο απο το Wi-Fi !
H μεγάλη τους διαφορά όμως είναι πως ότι αντί για τα ραδιοκύματα του Wi-Fi, το Li-Fi χρησιμοποιεί το φως για τη μετάδοση των δεδομένων!

Ο όρος Li-fi επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Χάραλντ Χάας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου της Σκωτίας, ο οποίος παρουσίασε την τεχνολογία το 2011 κατά τη διάρκεια συνεδρίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης TED (Technology, Entertainment, Design). Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Χάας περιέγραψε ένα μέλλον όπου τα δισεκατομμύρια των LED λαμπτήρων θα μπορούσαν να αποτελούν ασύρματα hotspots.

Μέσα στα αρκετά πλεονεκτήματα του Li-fi είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με το Wi-Fi, δεν υπάρχουν παρεμβολές από άλλα ραδιοσήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Επιπλέον, ενώ το φάσμα των ραδιοκυμάτων είναι περιορισμένο, το ορατό φάσμα του φωτός είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εξαντληθεί σύντομα.

Ωστόσο αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει αν αναγνωρίσουμε και τα σημαντικότερα μειονεκτήματα αυτής της καινούριας τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί σε εξωτερικούς χώρους διότι το φως του ήλιου θα κάνει παρεμβολές στο σήμα, όπως επίσης οτι δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τοίχους. Οπότε αρχικά, ίσως η χρήση της είναι πιθανόν να περιοριστεί για την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δικτύων Wi-Fi.

Όπως προαναφέραμε όμως, το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και το μόνο σίγουρο είναι πως η νέα τεχνολογία Li-Fi είναι πολλά υποσχόμενη!!

Leave a Reply