Το λογισμικό που βοηθά τον Stephen Hawking να μιλάει στον κόσμο διατίθεται πλέον δωρεάν

gallery_hawkins_logo

Το λογισμικό που χρησιμοποιεί ο Stephen Hawking για να μιλήσει μέσω συνθετικής φωνής στον υπολογιστή του, έχει κυκλοφορήσει ελεύθερα στο διαδίκτυο. Οι δημιουργοί του, η intel δηλαδή, η οποία δημιουργεί τεχνολογία για να βοηθήσει τον διάσημο φυσικό και κοσμολόγο εδώ και 20 χρόνια, ελπίζει ότι μπορεί το λογισμικό αυτό να αποτελέσει μία καλή βάση και να χρησιμοποιηθεί από μηχανικούς, developers και ερευνητές για την δημιουργία νέας τεχνολογίας που θα βελτιώσει την ζωή όσων πάσχουν από την ασθένεια των κινητικών νευρώνων ή άλλες παρόμοιες παθήσεις.

Το συγκεκριμένο λογισμικό επιτρέπει στους ερευνητές να αναπτύξουν συστήματα επικοινωνίας στα οποία απαιτείται ελάχιστη είσοδος. Το λογισμικό του Hawking για παράδειγμα, χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου βασιζόμενη σε μια κάμερα η οποία κοιτάζει για κινήσεις των μυών του προσώπου του και το μεταφράζει σε κείμενο στον υπολογιστή του. Η τελευταία έκδοση του λογισμικού εγκαταστάθηκε πέρυσι και διπλασίασε την συχνότητα με την οποία πληκτρολογεί καθώς επίσης βελτίωσε κατά δέκα φορές τον τρόπο που χρησιμοποιεί άλλες λειτουργίες του υπολογιστή του.

Το λογισμικό ονομάζεται Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT) και έχει κυκλοφορήσει δωρεάν στο Github, πλήρης, με ένα ιδιαίτερα λεπτομερές εγχειρίδιο χρήσης καθώς επίσης φιλοξενεί και μία ιστοσελίδα με βίντεο σχετικά με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του.

 

t_professor-stephen-hawking-009_958

 

Leave a Reply